Erwten – Knapperig En Frisgroen

“Aantrekkelijke Geur En Zoet Van Smaak„

doperwten43Verse doperwtjes, die eigenlijk het lekkerst zijn, zijn knapperig en frisgroen, en hebben een lekkere zoete smaak. Ze hoeven nauwelijks gestoofd te worden in een klein beetje water met een klontje echte boter en op smaak gebracht met zo weinig mogelijk kruiden. In de klassieke keuken voegt men meestal peterselie, bonenkruid of munt toe. Rauwe verse erwtjes zijn heerlijke pareltjes in een salade en wordt het beschouwd als een echte lente-lekkernij. Op de tweede plaats gaat de voorkeur naar diepvrieserwten, omdat ze supervers (al een paar uur na de pluk) worden ingevroren.
Doperwten passen bij vele soorten vis en vlees. Verse doperwten worden ook vaak gegeten met gekookte ham of spek, zeker in de Italiaanse keuken.
Jonge verse erwten moeten zo snel mogelijk na de oogst gegeten worden, omdat ze enkele uren na het plukken al hun zoete smaak beginnen te verliezen: bereid daarom de doperwten op de dag van aankoop! Wees er dus snel bij om van deze lekkernij te genieten, want verse doperwten hebben een zeer kort seizoen (van mei tot juli)!

KlassiekBijgerechtBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Erwten (vers of diepvries)
  • Roomboter
  • Ui (gesnipperd)
  • Peterselie, munt, tijm of bieslook (fijngehakt)
  • Bouillon of water
  • Suiker (optioneel)
  • Rauwe ham (optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot of steelpannetje
(geen deksel);
Vergiet;
Roerlepel

Bereiding

  • Dop de erwten als ze vers zijn (zie tip 1) en was ze. Men kan ook diepvries erwten nemen.
  • Kook ze gaar, zonder deksel, in licht gezouten bouillon of water met een klontje suiker in (om ze groen te houden). Naargelang de ouderdom van de erwten, kunnen ze 5 tot 15 min nodig hebben om gaar te zijn (zie tip 2).
  • Giet de erwten in een vergiet, laat ze schrikken onder koud stromend water en breng ze vervolgens terug over in de kookpot.
  • Roer er een paar el gesmolten boter door, alsook wat gesnipperde gefruite ui (zie tip 3 en 4).
  • Proef en breng op smaak met zwarte peper, zeezout en eventueel suiker.

Serveren

  • Strooi er wat fijngehakte peterselie, munt, tijm, bonenkruid of bieslook over.

Tips

  1. Dop de erwtjes door de peul in de hand te nemen en met beide duimen op de bolle kant te drukken tot u ’knak’ hoort. Maak de middennaad met de duimnagel open en vouw de peulhelften open. Schuif met de duim de erwtjes uit de peul in de pan.
  2. Pas op dat het niet te hard gaat met het koken, want dan zouden de erwten kunnen open springen.
  3. Meng er wat gebakken ham- of spekreepjes onder.
  4. Men kan eventueel wat opgevangen kookvocht mengen met de erwtjes en indikken met een sausbinder.

Ook Interessant

Rode-linzen43
Dhal / Dal
Bloemkool43
Gegratineerde Bloemkool
witte-asperges43
Asperges Op Vlaamse Wijze
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s